Ragbi Klub Dorćol

Ragbi klub "Dorćol" je osnovan 24.maja 1998.godine u kafeu "Romansa", koji se nekada nalazio u Dobračinoj ulici. Tog dana su nekadašnji igrači klubova Singidunum i Žarkova, za koje su nastupali bez bitnijih sportskih uspeha, odlučili da kraju iz kog većinom dolaze podare sportski kolektiv, koji će kasnije izrasti u najtrofejniji klub na teritoriji Starog grada.

Prve sezone su bile vreme pukog preživljanja. Sopstvenom domišljatošću igrači, ujedno i klupski rukovodioci, su dolazili do terena za igranje, sredstava za obeležavanje igrališta i ostalih stvari bitnih za egzistenciju kluba. Romantična priča prerasta u niz sportskih uspeha sa prvim nastupima igrača Dorćola u nacionalnom timu. Posle samo dve godine, Dorćol stiže do prvog finala nacionalnog Kupa, a inicijalni neuspeh nadoknađuju prvim trofejima u najmasovnijem takmičenju u naredne dve sezone. Ostaće upamćene pobede u finalima, 2001/02 ubedljiv trijumf nad do tada neprikosnovenim Partizanom i dvanaest meseci kasnije slavlje u poslednjim trenucima nad favorizovanim „kraljevićima“ sa Ade. Tih godina, Dorćolci odlučuju da sa još tri kluba iz zemlje ponovo osnuju ragbi 13 federaciju. Ragbi 13 je varijanta ragbija, koja se zapravo prva igrala u Srbiji davnih 50-ih i 60-ih godina prošlog veka. Ono što je trebalo bude zabava van sezone polako prerasta u primarni izbor dorćolskih ragbista, koji nakon godina paralelnog igranja oba koda ragbija, konačno prelaze na verziju sa 13 igrača.
Trajanje u ragbiju 15 zaključuju izuzetnom sezonom u kojoj im je zamalo umakla "dupla kruna" pošto su nakon još jednog osvajanja Kupa, tesno ispustili trijumf u šampionatu. Do proleća te 2008., Dorćol je već skupio 5 titula šampiona Srbije u ragbiju 13 i višestrukog osvajača Kupa. Skupština Kluba odlučuje da zbog očigledno veće naklonjenosti, posvećenosti treninzima i jednostavnih afiniteta pređe isključivo na ragbi 13.Ragbi 13 doživljava ekspanziju u Srbiji, a nosilac razvoja je upravo Dorćol, koji uprkos jačanju lige i klubova osvaja titule i u narednom periodu. Uspesi na terenu dobijaju potvrdu i sve većem angažmanu igrača višestrukog šampiona u inostranstvu. Živote profesionalaca imali su priliku da osete igrajući za engleske, francuske i ruske klubove.

Dorćol je danas jedanaestostruki uzastopni šampion Srbije u ragbiju 13. Tim uspehom može se pohvaliti još samo jedan klub na svetu, Sidnejski Sent Džordž Dragons koji je u periodu od 1956. do 1966. bio neprikosnoven u australijskoj ligi, najjačoj na svetu.
U Dorćolu je posebna pažnja posvećena i igračima u mlađim kategorijama, osvjačima takođe velikog broja trofeja u prethodnim godinama. Ovaj beogradski klub se ponosi činjenicom da njegovi igrači čine okosnicu nacionalnog tima, koji trenutno zauzima 15. mesto na svetskoj rang listi. Dušu kluba , ipak, čuva činjenica da igrači koji završe svoj sportski put ostaju članovi i nadalje i na brojnim klupskim svečanostima rado se prisećaju događaja iz igračkih dana.
Ragbi klub „Dorćol“ je osnivač Sportskog društva "Dorćol", koje sa rukometnim, fudbalskim, moto, florbol, rvačkim i boks klubom, ulaže napore u usmeravanju dece i omladine iz kraja u sportske vode i zdrav način života, na svoj pobednički kolosek.

Ragbi Klub Dorćol

Sport Supplement